Odliv belih mantila

Bez autora
Jul 27 2012

Zbog boljih plata i uslova rada, za protekla tri meseca, više od 200 doktora zatražilo je potvrde neophodne za zapošljavanje u inostranstvu. Pravila nema – zemlju napuštaju i mladi lekari i specijalisti sa višegodišnjim iskustvom kojih je, inače, nedovoljno u Srbiji. Skoro svakog jutra u Kliničko-bolničkom centru "Bežanijska kosa" zaključe da tog dana mogu da otvore samo tri operacione sale, iako ih ima pet. Angažuju i penzionisane lekare, jer nedostaje najmanje 300 anesteziologa širom Srbije. Iako je anesteziologa, hirurga i patologa najmanje, upravo oni napuštaju zemlju. Najčešće odlaze u Sloveniju, Nemačku, Norvešku, Kuvajt, Englesku. Migracija lekara je proces koji nije prisutan samo u Srbiji, ali konkretno u zemlji kakva je Srbija u pitanju je, pre svega, finansijski momenat.

Odliv belih mantilaZa protekla tri meseca više od 200 lekara zatražilo potvrde neophodne za zapošljavanje u inostranstvu. Zbog boljih plata i uslova rada odlaze i mladi i stari lekari.

Zbog boljih plata i uslova rada, za protekla tri meseca, više od 200 doktora zatražilo je potvrde neophodne za zapošljavanje u inostranstvu. Pravila nema – zemlju napuštaju i mladi lekari i specijalisti sa višegodišnjim iskustvom kojih je, inače, nedovoljno u Srbiji.

Skoro svakog jutra u Kliničko-bolničkom centru "Bežanijska kosa" zaključe da tog dana mogu da otvore samo tri operacione sale, iako ih ima pet. Angažuju i penzionisane lekare, jer nedostaje najmanje 300 anesteziologa širom Srbije.

"U medicini najteži posao je biti anesteziolog i zato nas nema. A razlog više je loš materijalni položaj", kaže anesteziolog KBC "Bežanijska kosa" prof. dr Dragan Pavlović.

"Kroz angažovanje, profesionalno, ni na koji način nismo prepoznati u državi da možemo da na beneficiran način rešimo egzistencijalna pitanja, kad je reč o rešavanju stambenog pitanja ili dohocima. Anesteziologija, sa druge strane, takva je da se očekuje samoodricanje, spremnost za akciju 24 sata, jer se bavimo životno ugrožavajućim stanjima u medicini", objašnjava Pavlović.

Iako je anesteziologa, hirurga i patologa najmanje, upravo oni napuštaju zemlju. Najčešće odlaze u Sloveniju, Nemačku, Norvešku, Kuvajt, Englesku.

"Migracija lekara je proces koji nije prisutan samo u Srbiji, ali konkretno u zemlji kakva je Srbija u pitanju je, pre svega, finansijski momenat", navodi direktorka Lekarske komore Srbije dr Tatjana Radosavljević.

"Važni su uslovi i način rada, koji je mnogo drugačiji i mnogo bolji, na primer u Sloveniji. Lekarska komora Srbije svakom lekaru koji se sprema izdajemo nešto što se zove sertifikat dobre prakse. Ranije smo izdavali po jedan, poslednjih meseci preko 200", ističe direktorka komore.

Zbog onih koji odlaze i onih koji godine provode na birou, država mnogo gubi, poručuju iz Lekarske komore Srbije.

"Ovaj problem ne može da se rešava jednostavno, jer vi u doba ekonomske krize i ovako malih izdvajanja za zdravstveno zaista ne možete lekare motivisati time da im ponudite veće plate, jer je to nemoguće. Ali ni da im zavedete restriktivne mere. To mora da se sagledava na pravi način iz svih uglova, počevši od broja kolega koji upisuju medicinu", navodi Radosavljevićeva.

Iako period od oko 25 godina školovanja državu košta oko 100 hiljada evra, više od dve hiljade lekara u Srbiji nema posao.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik